2 recepten voor snelle vegan sushi bowls
Sushi bowls zijn helemaal hip, en ik hou er vooral van omdat ze zo tijdbesparend zijn en toch heel lekker! Lees hier 2 recepten voor vegan sushi bowls.
Ik ben dol op sushi, maar wat kost het altijd veel tijd en moeite om ze te maken! Meestal ben ik ontzettend onhandig met het snijden en duw ik de helft van de vulling per ongeluk uit de rolletjes. En als je de vulling per ongeluk te klein gesneden hebt wordt het rollen ook ineens een flinke uitdaging. Ik dacht: dit kan makkelijker! Deze snelle sushi maak je niet in een rolletje maar in een kommetje: sushi bowls. En natuurlijk zijn beide variaties vegan, zoals jullie van mij gewend zijn.
Een groot voordeel van deze bowls: je kan veel meer variëren met groenten en fruit, want je kan nu ook vulling gebruiken die je niet in lange stroken kunt snijden. Ik heb dit keer bijvoorbeeld geëxperimenteerd met frambozen en kokos, heerlijk! Nog meer voordelen: de sojasaus is veel beter te mengen met de rijst waardoor je niet één super zoute hap hebt en vervolgens een flauwe hap. Je sushi is tevens veel sneller klaar en je hebt minder afwas. Je hoeft niet te wachten tot de rijst is afgekoeld om de rol te kunnen snijden dus je kan nu eens warme sushi eten, ook lekker!
Wist je dat je niets tekort komt als je geen vis verwerkt in jouw sushi? Zeewier, waaronder nori, is een goede bron voor verschillende Omega vetzuren.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200g sushirijst of risottorijst
- 1 bouillonblokje (groentebouillon)
- 20g sesamzaadjes
- Sojasaus
- 4 nori vellen of een potje Lima nori flakes
- Evt. wasabi
Vulling naar keuze in kleine stukjes, bijvoorbeeld:
- Komkommer
- Wortel
- (Zoete punt) paprika
- Avocado
- Bosui
- Mango
- Banaan
- Frambozen
- Meloen
Bereiding
- Kook de rijst gaar in de bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Knip ondertussen alvast de nori vellen in stukjes, als je deze gebruikt.
- Als de rijst gaar is voeg je de nori, sesamzaadjes, sojasaus en evt. wasabi naar smaak toe. Let op met de wasabi, deze is erg sterk! Roer goed door.
- Verdeel de rijst over 2 bakjes.
- Snijd de groenten of fruit die je wilt gebruiken in kleine stukjes en voeg toe aan jouw bakje. Fruitbowls kan je evt. nog toppen met kokosrasp. Groenten bowls kan je voor het oog nog toppen met wat extra nori flakes of sesamzaadjes.
- Goede combinaties zijn bijvoorbeeld:
– Mango & meloen
– Banaan & frambozen
– Komkommer, zoete punt paprika & wortel
– Avocado & bosui
– Avocado & komkommer