Koolhydraatarm dieet

Waarom koolhydraatarm diëten werken!

Koolhydraatarm dieet werkt. Dat is een wetenschappelijk feit op dit punt. Minstens 23 van goede kwaliteit studies bij de mens hebben aangetoond dat dit waar is. In veel gevallen is een koolhydraatarm dieet leidt tot 2-3 keer meer gewichtsverlies als de standaard vetarm dieet dat we nog steeds horen te volgen.

Koolhydraatarm diëten lijken ook een uitstekend veiligheidsprofiel te hebben. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. In feite, de studies tonen aan dat deze diëten veroorzaken grote verbeteringen in vele belangrijke risicofactoren.

Triglyceriden gaan naar beneden en HDL gaat een weg naar omhoog. Bloeddruk en bloedsuikerspiegel hebben ook de neiging sterk te dalen.

Een hoog percentage van het vet dat verloren gaat door koolhydraatarm dieet komt uit het buik gebied en de lever. Dit is gevaarlijke visceraal vet dat zich opstapelt in en rond de organen, die ontstekingen en ziekte veroorzaken.

Deze diëten zijn bijzonder effectief voor mensen met metabool syndroom en / of diabetes type 2 . Het bewijs is overweldigend.

Echter, er is heel wat controverse over de reden waarom deze diëten werken. Mensen willen debatteren over het mechanisme, het spul dat in onze organen en cellen waardoor het gewicht afneemt. Dit is helaas niet volledig bekend, er zijn verschillende redenen waarom deze diëten zo effectief zijn. In dit artikel, neem ik een kijkje bij enkele van de meest overtuigende verklaringen voor de effectiviteit van het koolhydraatarm dieet.

Koolhydraat beperking verlaagt insuline niveaus

Insuline is een belangrijkste hormoon in het lichaam. Het is het belangrijkste hormoon dat de bloedsuikerspiegel en energie-opslag regelt. Één van de taken van insuline is vetcellen te vervaardigen en het opslaan van vet, en het blijven vasthouden van het vet dat ze al bij zich hebben.

Het vertelt ook andere cellen in het lichaam om glucose te halen(bloedsuiker) uit de bloedbaan en het te verbranden in plaats van het vet. Dus, insuline stimuleert de lipogenese (productie van vet) en remt lipolyse (de verbranding van vet). Het is in feite bekend dat koolhydraatarme diëten leiden tot drastische en bijna onmiddellijke verlaging van de insuline niveaus.

Volgens vele deskundigen op het gebied van koolhydraatarm diëten. Lagere insuline niveaus zijn de belangrijkste reden voor de effectiviteit van koolhydraatarm dieet.

Zij beweren dat wanneer koolhydraten beperkt en insuline niveaus dalen, het vet is niet “opgesloten” veranderen in de vetcellen en meer toegankelijk wordt voor het lichaam te gebruiken als energie, wat leidt tot verminderde behoefte aan eten.

Echter, ik zou erop willen wijzen dat veel gerespecteerd obesitas onderzoekers niet geloven dat dit waar is, en denk niet dat de koolhydraten-insuline hypothese van obesitas wordt ondersteund door het bewijsmateriaal.

Water Gewicht daalt snel in het begin

In de eerste 1-2 weken van de koolhydraatarm eten, mensen hebben de neiging om snel gewicht te verliezen .

De belangrijkste reden hiervoor is minder waterverbruik (het verlies van vocht uit het lichaam) gewicht.

Het mechanisme hierachter is tweeledig:

  1. Insuline: Wanneer insuline daalt, de nieren beginnen het overmatig natrium uit het lichaam te verwijderen. Dit verlaagt ook de bloeddruk.
  2. Glycogeen: In de vorm van glycogeen, die water in de spieren en de lever bindt slaat het lichaam de koolhydraten op. Wanneer koolhydraatconsumptie daalt, glycogeen niveaus in het lichaam gaan naar beneden, volgt het water ook.

Dit gebeurt bijna niet in dezelfde mate op een hogere carburatordieet, zelfs als calorieën significant verminderd.

Hoewel sommige mensen dit gebruiken als een argument tegen koolhydraatarm dieet, het verliezen van het overtollige water wordt beschouwd als een voordeel. Hoe dan ook, ondanks de beweringen van het tegendeel, dit is verre weg één van de belangrijkste gewichtsverlies voordeel van koolhydraatarm dieet.

De studies tonen duidelijk aan dat koolhydraatarme diëten leiden tot meer vet verlies, vooral de “gevaarlijke” buik vet in de buikholte.

Dus, deels van het gewicht-verlies voordeel van koolhydraatarm diëten is te verklaren door vermindering van water gewicht, maar er is evenals een grote vetverlies voordeel.

Koolhydraatarme diëten zijn rijk aan eiwitten

In de meeste studies waar de koolhydraatarm en vetarme diëten worden vergeleken, de koolhydraatarm groepen eten uiteindelijk veel meer eiwit.

Dit komt omdat mensen vele low-eiwitrijk voedsel vervangen door (granen, suikers) een hogere eiwit voedsel zoals vlees, vis en eieren.

Talrijke studies tonen aan dat eiwit eetlust kan verminderen, stimuleren het metabolisme en helpen de spiermassa te verhogen, die metabolisch actief is en verbrandt veel calorieën.

Veel voedingsdeskundigen zijn van mening dat de hoge eiwitgehalte van koolhydraatarm dieet is de belangrijkste reden voor de effectiviteit ervan.

Koolhydraatarme diëten een Metabolisch voordeel

Hoewel dit is omstreden, veel deskundigen geloven dat koolhydraatarme diëten hebben een metabolisch voordeel. Met andere woorden, dat de koolhydraatarme diëten verhogen uw energie-uitgaven, en dat mensen meer gewicht verliezen dat kan worden verklaard door een verminderde calorie-inname. Er zijn eigenlijk een aantal studies om dit te ondersteunen.

Een studie bleek dat een zeer koolhydraatarm dieet toegenomen energieverbruik in vergelijking met een vetarm dieet. De stijging was ongeveer 250 calorieën, wat overeenkomt met een uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag!

Echter, een andere studie heeft gesuggereerd dat misschien het hoge eiwitgehalte (maar niet koolhydraatarm) onderdeel van het dieet dat de toename van verbrande calorieën de oorzaak is. Dat gezegd zijnde, zijn er andere mechanismen die tegen metabolische voordeel kan veroorzaken.

Een erg laag koolhydraatarm dieet, ketogeen dieet, als de inname van koolhydraten extreem laag wordt gehouden, wordt er in het begin veel eiwit omgezet in glucose, een proces genaamd gluconeogenese.

Dit is zijn inefficiënte processen en kan leiden tot honderden calorieën. Dit is echter meestal tijdelijke zodra ketonen beginnen met het vervangen van sommige glucose in de hersenen meestal binnen een paar dagen.

Koolhydraatarme diëten zijn minder gevarieerd

Koolhydraatarm dieten sluiten automatisch een aantal ’s werelds meest dik makend junkfood maaltijden uit. Dit geldt ook voor suiker, suikerhoudende dranken, vruchtensappen, pizza’s, wit brood, frietjes, gebak en meest ongezonde snacks.

Er is ook een duidelijke afname wanneer u de meeste hoge-koolhydraat voedingsmiddelen elimineert, vooral gezien dat tarwe, maïs en suiker zitten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen.

Het is bekend dat grotere variatie van voedsel kan lijden tot verhoogd calorieopname.

Veel van deze voedingsmiddelen zijn ook zeer de moeite waard, het verminderen van junkfood kan invloed hebben op de hoeveelheid calorieën die we uiteindelijk eten.

Dus, eet minder gevarieerd en een verminderd inname van junkfood moeten beide bijdragen aan een verminderde calorie-inname.

Koolhydraatarm Dieet vermindert aanzienlijk uw eetlust, wat leidt tot automatische vermindering in calorie-inname

Waarschijnlijk is de grootste verklaring voor het gewichtsverlies effecten van de koolhydraatarm dieet, is hun krachtige effecten op de eetlust. Het staat vast dat wanneer mensen beginnen met koolhydraatarm dieet, hun honger minder wordt en dus automatisch minder calorieën eten.

In feite, studies die koolhydraatarm en vetarme diëten vergelijken meestal beperken de calorieën in de vetarme groep, terwijl de koolhydraatarme groepen mogen blijven eten tot ze vol zijn.

Ondanks dat, de koolhydraatarm groepen meestal nog meer gewicht verliezen.

Er zijn vele mogelijke verklaringen voor deze eetlustverlagend effect, waarvan we reeds hebben behandeld.

De toegenomen eiwitinname is een belangrijke factor, maar er zijn ook aanwijzingen dat ketose een krachtig effect hebben.

Veel mensen die een ketogeen dieet volgen voelen dat ze slechts 1 of 2 maaltijden per dag genoeg aan hebben. Omdat ze gewoon geen honger meer hebben.

Er zijn ook aanwijzingen dat lage carburatordiëten gunstige effecten op de eetlust hebben ze reguleren hormonen  leptine en ghreline.

De lange termijn effecten op gewichtsverlies zijn niet erg indrukwekkend

Hoewel koolhydraatarme diëten zijn zeer effectief op de korte termijn, de resultaten op lange termijn zijn niet zo geweldig.

De meeste studies die laatste voor 1-2 jaar laten zien dat het verschil tussen de koolhydraatarm en vetarme groepen meestal verdwijnt.

Er zijn vele mogelijke verklaringen voor dit, maar de meest plausibele is dat mensen de neiging om het dieet niet meer volgen na verloop van tijd, en beginnen weer aan te komen.

Dit is niet specifiek voor lage carburatordiëten en is een bekend probleem bij de meeste langdurige gewichtsverlies studies. De meeste “diëten” zijn ongelooflijk moeilijk vol te houden

Kort Samengevat

Sommige mensen weigeren te accepteren dat koolhydraatarme diëten kan werken, en dat mensen zoveel kunnen eten als ze willen.

De waarheid is, koolhydraatarme diëten werken aan beide zijden van de vergelijking van de calorie..

Ze stimuleren uw stofwisseling (meer calorieën uit) en lager uw eetlust (vermindering van calorieën in), wat leidt tot automatische calorie beperking.