Kun je gedestilleerd water drinken?

Kun je gedestilleerd water drinken? Ja, je kunt gedistilleerd water drinken. Je zult echter niet van de smaak houden omdat het vlakker en minder smaakvol is dan kraanwater en gebotteld water.

Bedrijven produceren gedistilleerd water door water te koken en vervolgens de verzamelde stoom terug te condenseren tot een vloeistof. Dit proces verwijdert onzuiverheden en mineralen uit het water.

Sommige bronnen beweren dat het drinken van gedistilleerd water je lichaam zal helpen ontgiften en je gezondheid zal verbeteren. Anderen beweren dat gedestilleerd water mineralen uit uw lichaam lekt en uw gezondheid in gevaar kan brengen. In werkelijkheid is geen van deze beweringen helemaal waar.

Bijwerkingen van gedestilleerd water: Voor- en nadelen

Afgezien van de vlakke smaak geeft gedestilleerd water u geen mineralen zoals calcium en magnesium die u uit leidingwater krijgt.

Omdat gedistilleerd water geen eigen mineralen bevat, heeft het de neiging om ze te onttrekken aan alles wat het aanroert om het evenwicht te bewaren. Dus als je gedistilleerd water drinkt, kan het kleine hoeveelheden mineralen uit je lichaam trekken, ook uit je tanden.

Omdat je de meeste mineralen die je nodig hebt al uit je voeding haalt, zou het drinken van gedistilleerd water je niet tekort moeten doen. Als je toch gedistilleerd water gaat drinken, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je de aanbevolen dagelijkse porties fruit en groenten krijgt.

Voordelen

Afhankelijk van waar u woont, kan gedestilleerd water beter voor u zijn dan leidingwater. Als het water in uw stad vervuild is met schadelijke chemicaliën of pesticiden, is het veiliger om gedistilleerd water te drinken.

Nadelen

Het opslaan van gedestilleerd water kan een groter probleem zijn. Gedestilleerd water kan mineralen binnenhalen uit elk materiaal dat het aanraakt. Dit betekent dat het sporen van plastic of welke stof dan ook in de verpakking kan absorberen.

Gedestilleerd water versus gezuiverd water

Gedestilleerd water is een soort gezuiverd water dat zowel verontreinigingen als mineralen heeft laten verwijderen. In gezuiverd water zijn chemicaliën en verontreinigingen verwijderd, maar het kan nog steeds mineralen bevatten.

Het gezuiverde water wordt gefilterd door één van deze processen:

  • Omgekeerde osmose filtert het water door een speciaal materiaal dat een semipermeabel membraan wordt genoemd. Dit materiaal laat vloeistof door, maar het verwijdert zout en onzuiverheden.
  • Bij destillatie wordt het water gekookt en vervolgens wordt de stoom weer gecondenseerd tot een vloeistof om onzuiverheden en mineralen te verwijderen.
  • Deïonisatie verwijdert zout en andere minerale ionen (moleculen) uit het water.

Gangbaar gebruik van gedistilleerd water

Omdat gedestilleerd water is ontdaan van zijn mineralen, wordt het vaak gebruikt in auto’s en huishoudelijke apparaten. Hier zijn een paar veel voorkomende toepassingen:

  • stoomstrijkijzers
  • aquaria (aan het visvoer dienen minerale supplementen te worden toegevoegd)
  • besproeiingsinstallaties
  • koelsystemen voor auto’s
  • laboratoriumexperimenten
  • bepaalde medische hulpmiddelen, zoals apparaten met continue positieve luchtwegdruk (CPAP) voor slaapapneu.

Conclusie

Gedestilleerd water zal uw gezondheid waarschijnlijk niet dramatisch verbeteren, maar het zal waarschijnlijk ook geen kwaad kunnen. Als je de smaak niet erg vindt en je krijgt genoeg mineralen uit een goed uitgebalanceerd voeding, is het prima om gedistilleerd te drinken.

U kunt ook gedistilleerd water in huis gebruiken. Giet het in uw strijkijzer of in het koelsysteem van uw auto om mineraalopbouw te voorkomen. Of gebruik het om uw planten water te geven of uw aquarium te vullen