Prullenbak in de keuken nodig? Let hier op!

Een prullenbak kopen doe je niet zomaar. Zodra je op zoek gaat naar een prullenbak kom je er al gauw achter dat ze er in vele verschillende soorten en maten zijn. Dit kan overweldigend zijn en misschien wat onduidelijk. Om deze reden hebben wij alles waar je op moet letten voor je op een rij gezet.

De inhoud

De inhoud is vaak het belangrijkste criterium bij het kopen van een prullenbak. Hoe meer mensen er in je huis wonen hoe meer inhoud je nodig hebt. Natuurlijk ligt het er ook aan hoeveel afval je huishouden produceert. De een zorgt eenmaal voor meer afval dan de ander. Kies dus het formaat uit dat bij je past. 

Systeem

Het systeem van de deksel is een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden bij de aanschaf van een prullenbak. Je hebt bijvoorbeeld de deksel die je met de hand moet openen. Hier zit een greep aan de deksel. Ook heb je prullenbakken met ‘soft touch’. Deze kun je openen met een zachte druk op de deksel. De deksel van dit type prullenbak kan open blijven staan, waardoor je eventueel meer afval achter elkaar kunt weggooien zonder de deksel steeds open te hoeven maken. 

Er zijn ook systemen voor prullenbakken waar je de deksel niet voor hoeft aan te raken. Dit is extra hygiënisch. De pedaalemmer is één van deze afvalbakken keuken. Een voordeel van dit type prullenbak is dat je je handen vrij kunt houden, omdat je de deksel moet openen met je voet. Daarnaast is er ook het sensorsysteem. Door je hand voor de sensor te bewegen gaat de deksel automatisch open.

Scheiden van afval

Als je afval wilt scheiden is het handig om een prullenbak te nemen met meerdere vakken. Tegenwoordig heeft dit type prullenbak 2 vakken, 3 vakken of 4 vakken. Bedenk voordat je een prullenbak koopt dus op welke groepen je je afval wilt scheiden.

Overige kenmerken

Naast bovengenoemde kenmerken zijn er ook andere criteria waar je nog op kunt letten bij het kopen van een prullenbak. Deze zijn misschien wat eenvoudiger, maar ook erg belangrijk. Let bijvoorbeeld ook op het materiaal en de vorm.