Drink jij in de zomer meer wijn dan in de winter?

In welk seizoen drink jij meer wijn? In de zomer of in de winter? Misschien kun je zonder na te denken het antwoord op deze vraag direct geven, omdat je weet dat wijn bij jou vooral bij bepaalde momenten of situaties hoort. Maar misschien heb je er ook wel nooit over nagedacht, en heb je geen idee in welke tijd van het jaar er bij jou de meeste wijn doorheen gaat.

Lekker op het terras

Zit je graag op een terrasje, en drink je daar dan het liefst een lekker fris wijntje bij? Dan is de kans groot dat jij in de zomer meer wijn drinkt dan in de winter. Jij bent waarschijnlijk niet alleen dol op de zon, maar ook op alles wat daarbij hoort. Lange dagen op het strand, lekker flanneren over een boulevard, tot laat in de avond iedere zonnestraal op proberen te pikken. Zodra de zon in maart, april serieus zijn best begint te doen, ben jij op een terrasje te vinden, om daar pas ergens half september weer afscheid van te nemen.

Bij de zomer horen vooral frisse wijnen. Vaak wit, ook al omdat we deze gekoeld drinken. Een glas koele witte wijn Pinot Grigio, waar langzaam condens druppels op vormen door de warme lucht buiten; een typisch zomerse aanblik. Ook fruitige rose wijn wordt veel gedronken in de zomer, door de meeste mensen zelfs alleen maar in de zomer, omdat deze wijn ook zo lekker fris is. Wordt de zomer definitief verdrongen door de herfst, en is het klaar met de zonnige terrasjes, dan zit voor jou het wijnseizoen er waarschijnlijk ook wel zo’n beetje op.

Het kan natuurlijk ook andersom zijn

Herken jij je in het bovenstaande beeld? Of is de manier waarop jij wijn beleeft juist compleet anders? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bij wijn helemaal niet aan dat zonnige terras denkt, waarop je een frisse, witte wijn drinkt. Nee, voor jou is wijn juist iets om te drinken bij een uitgebreid diner. Lekker met zijn allen aan tafel, genieten van mooie gerechten en wijnen die hier perfect bij passen. Of geniet jij juist met enige regelmaat aan het einde van een lange dag lekker in alle rust van een goed glas wijn, om de dag af te sluiten.

Dan zou het goed zo kunnen zijn dat jij in de winter juist meer wijn drinkt dan in de zomer. De gelegenheden die jij met wijn associeert hebben meer te maken met een behoefte aan warmte, aan een beetje troost en verwennerij op donkere dagen. Precies wat je in de winter tegenkomt.